Huurwoningen vallen onder het Woningwaarderingsstelsel om te bepalen of u kunt verhuren in de vrije sector (geliberaliseerd) of in de gereguleerde sector (niet-geliberaliseerd). Het systeem kent punten toe op basis van verschillende factoren zoals de locatie, het energielabel en de grootte.

Geliberaliseerde verhuur

Het belangrijkste voordeel van de geliberaliseerde / vrije sector verhuur is een vrij te bepalen basishuurprijs. Andere voordelen zijn:

  • De verhuurder hoeft zich niet te houden aan de maximale huurprijsverhoging, tenzij anders overeengekomen in de huurovereenkomst.
  • De verhuurder kan de huur elke 12 maanden verhogen
  • Verhoging van de huurprijs is mogelijk na verbeteringen aan de huurwoning

Niet-geliberaliseerde huurwoningen hebben het nadeel van een gereguleerde maximale basishuur. Indien boven de gereglementeerde huurprijs wordt verhuurd, kan een huurder binnen de eerste 6 maanden van de huurperiode een zaak aanspannen bij de Huurcommissie. De eerdere te hoge huur zal moeten worden terugbetaald en de toekomstige huur zal worden aangepast aan een gereguleerde huur wanneer de Huurcommissie de huurder in het gelijk stelt. De aangepaste huurprijs kan aanzienlijk lager zijn dan de oorspronkelijke huurprijs en de werkelijke marktwaarde. Meer informatie over de puntentelling kunt u ook vinden op de website van de Rijksoverheid.nl:

Nieuwe Regels: Aanpassing woningwaarderingsstelsel

Tot 1 juli 2024 mochten woningen met een puntentotaal van 143 of lager, alleen verhuurd worden als sociale huurwoning. Boven deze puntengrens mocht de woning verhuurd worden in de vrije sector en was de gevraagde huurprijs vrij.

Vanaf 1 juli 2024 door middel van de Wet Betaalbare Huur is het puntenstelsel opgerekt van 144 naar 186 punten (gelijk aan €1.157,95 per maand, prijspeil 2024). Hiermee wordt ook de huurprijs van het zogenaamde ‘middensegment’ aan banden gelegd. Concreet betekent het dat ook woningen met een puntentotaal van 144 tot en met 186 punten gebonden zijn aan een gereguleerde huurprijs. Valt jouw woning in die categorie? Dan heeft dit zeer waarschijnlijk grote invloed op de verhuurprijs van je woning.

Naast de verruiming van het stelsel zijn ook de toe te kennen punten aangepast. Zo is bijvoorbeeld het energielabel van de woning nu belangrijker. Voor een hoog energielabel krijgen woningen in de nieuwe situatie extra punten toegekend. Voor een laag label worden juist punten afgetrokken. Daarnaast krijgt ook bijvoorbeeld een buitenruimte meer gewicht in het toekennen van de punten.

Laat een puntentelling uitvoeren

Het is mogelijk om de puntentelling door Zen Home Rentals te laten uitvoeren zodat u zeker weet of u vrij bent in het bepalen van de huurprijs of dat u gebonden bent aan een maximale huurprijs. Een puntenberekening op basis van het Woningwaarderingsstelsel is verplicht. Vanaf €195,- excl. BTW verzorgen wij een professionele en complete puntentelling. Volledig in lijn met de meest recente wetgeving en de Wet Betaalbare Huur. U kunt ook zelf een goede inschatting maken met de Puntentelling Check voor zelfstandige of onzelfstandige woonruimtes (kamers).

Puntentelling Tips

Sommige factoren helpen bij uw zoektocht naar meer punten. Om het energielabel te verbeteren kunt u bijvoorbeeld denken aan het isoleren van het dak of het plaatsen van dubbele beglazing. Meer info vindt u HIER:

Om de puntenwaarde van uw huis te verhogen, kunt u verschillende aanpassingen doen. De lengte van het keukenblad kan wel 7 punten opleveren als het 2m of langer is. Ook kunt u denken aan ingebouwde toestellen voor uw keuken. Bijvoorbeeld een ingebouwde magnetron, afzuigkap, koelkast en/of vriezer. In de badkamer zijn ook punten te winnen door het plaatsen van een kastje met ingebouwde wastafel, een toiletmeubel met ingebouwde verlichting, een scheerwandcontactdoos of een thermostatische watermengkraan.

Meer informatie vindt op de website van Amsterdam.nl.