
Voor eigenaars van monumenten geldt deze regel niet.
Vanaf 1 januari 2015 verplicht de Inspectie Leefomgeving en Transport vastgoedeigenaren om bij verhuur een energielabel aan de huurder te overhandigen. Deze regel kan bij overtreding worden bestraft met een boete van €405.
Alle particuliere eigenaren van onroerend goed die nog geen energielabel hadden, zouden per post een voorlopig energielabel moeten hebben ontvangen. Dit energielabel is een schatting op basis van algemeen bekende gegevens zoals het type woning, bouwjaar en gegevens in het Kadaster. Hierdoor kan het voorlopige energielabel onnauwkeurig zijn.
Voor een definitief energielabel kunt u inloggen met uw DigiD op www.energielabel.nl en de gegevens controleren waarop het voorlopige label is gebaseerd. Vervolgens kunt u een definitief energielabel aanvragen bij een gecertificeerd bureau (zie de lijst op de website van RVO). Als de gegevens niet kloppen, kunt u deze met uw digitale legitimatiebewijs bewerken en opsturen naar een gecertificeerd bureau. Het bureau controleert dan ‘op afstand’ de gegevens en geeft goedkeuring voor het definitieve label.
Het verkrijgen van een energielabel werd vereenvoudigd en zorgt er nu voor dat een verkoper of verhuurder het label gemakkelijk online kan verkrijgen. Dit is goedkoper dan een deskundige langs te laten komen, hoewel het in uw belang kan zijn een deskundige uit te nodigen voor een grondige inspectie. Met een deskundige heeft u een beter idee hoe u uw label kunt verbeteren en weet u ook hoeveel punten uw label krijgt via het Woningwaarderingssysteem.
Zowel de voorlopige als de definitieve energielabels zijn openbaar zichtbaar www.ep-online.nl.