Regelgeving verhuur woonruimte

De eerste stap is het verkrijgen van toestemmingen van alle relevante partijen voordat u uw woning verhuurt. Dit betekent meestal: Uw bank of hypotheekverstrekker, VvE, mede-eigenaren en verzekering. Wij controleren niet of u de juiste toestemmingen heeft. Wij vragen u alleen te bevestigen dat u deze vergunningen heeft. Wij helpen wel met het voldoen aan eventueel vereiste voorwaarden zoals het toevoegen van artikelen aan een huurovereenkomst en het delen van VvE regels met de huurder. Meer informatie hierover»
Als u uw huis gaat verkopen of verhuren, is het energielabel verplicht. Een energielabel laat zien hoe energiezuinig je woning is. Het energielabel kan gunstig zijn voor je uiteindelijke verkoop- of verhuurprijs. Lees hier meer over»

Ja, u kunt de basishuur elke 12 maanden aanpassen. Het bedrag is meestal gebaseerd op de inflatie en recente overheidsvoorschriften. Wij kunnen altijd helpen bij het bepalen van het juiste bedrag. Bovendien kunt u bij woningen in de vrije sector de huur verhogen wanneer u grote verbeteringen aanbrengt aan de woning.

U kunt erop vertrouwen dat wij dit voor u regelen. Ter info:

  • De huurder moet schriftelijk worden geïnformeerd over de verhoging
  • De mededeling moet ten minste 2 maanden vóór de inwerkingtreding van de verhoging worden gedaan.
  • De oude en de nieuwe basishuur moeten worden vermeld
  • Het percentage waarmee de huur wordt verhoogd, moet worden vermeld
  • De datum waarop de verhoging ingaat, moet worden vermeld.
  • De huurder moet weten dat hij bezwaar kan maken tegen de verhoging

Een verhoging met redelijkheid levert meestal geen probleem op als de regels worden gevolgd.

In bijna alle gevallen wil een huurder zich registreren op het adres waar hij gaat wonen. Het is ook verplicht je in te schrijven bij de gemeente in de plaats waar je daadwerkelijk woont, anders riskeer je een boete.

Wel zien we dat bij kortdurende verhuur, met huurperiodes korter dan 3 maanden, er soms geen registratie plaatsvindt.

De verhuurder moet de huurder altijd schriftelijk toestemming geven voor onderhuur. De huurovereenkomst vermeldt dit duidelijk om verwarring te voorkomen. Onderverhuur via Airbnb is ten strengste verboden. Houdt een huurder zich niet aan de overeenkomst, dan is er sprake van illegale onderhuur en dus wanprestatie. Wanprestatie leidt tot ontbinding van de huurovereenkomst en aanspraak op vergoeding van de geleden schade.

Meer nuttige informatie

Wij werken op basis van no cure, no pay. Voor eigenaren van één woning: De courtage bedraagt 8% van de maandelijkse huur. Dit is beperkt tot de eerste 12 maanden van verhuur zonder extra kosten na deze periode. Voor eigenaren van meerdere woningen: Makelaarskosten zijn bespreekbaar en afhankelijk van het aantal eigendommen. Alle tarieven zijn exclusief BTW. Wij rekenen geen extra kosten voor contracten, marketing of initiële taxatie. Ook goed om te weten is dat wij de huurder geen bemiddelingskosten in rekening brengen. Wij vertegenwoordigen uitsluitend de verhuurder.

Wij zijn gespecialiseerd in het voorzien van expat huurders voor huurwoningen in en rond Amsterdam. Veel voorkomende arbeidssectoren zijn: > Financiën, bankwezen en boekhouding > IT en informatiediensten > Reclame, marketing en PR > Wetenschap en farmacie > Energie en nutsvoorzieningen > Bedrijfsleven, consulting en management > Milieu en landbouw > Engineering en productie > Media en uitgeverij > Recht > Detailhandel en verkoop > Aanwerving en HR. Lees hier meer over verhuren aan expats»

Kandidaat-huurders komen niet zomaar in aanmerking voor een huurwoning. Om voor zowel de huurder als de verhuurder een prettige huurperiode te hebben, voert Zen Home Rentals een uitgebreide screening uit. Hierdoor wordt de kans op problemen met huurbetalingen geminimaliseerd.

De screening bestaat uit:

  • Het opvragen van een recent ondertekende arbeidsovereenkomst of werkgeversverklaring
  • Het opvragen van drie recente loonstroken en een bewijs van ontvangst van de desbetreffende lonen.
  • Controle van de financiële en juridische achtergrond, Wwft en kredietwaardigheid van de kandidaat-huurder bij het BKR en EDR.
  • Controle van de geldigheid en echtheid van het identiteitsbewijs, via Keesing.
  • De werkgever van de kandidaat wordt opgebeld.

Naast deze “harde” controles wordt vanaf het eerste contact bekeken hoe de kandidaat overkomt in de communicatie. Als dat niet goed aanvoelt, kan u ervoor kiezen om verder te zoeken naar een andere kandidaat.

Wij gaan meestal uit van 2 maanden huur als borg. Deze wordt direct op uw rekening overgemaakt en blijft in uw bezit tot het moment van terugbetaling na het uitchecken. De maandelijkse huur wordt ook rechtstreeks op uw rekening gestort.

Nee, dat is niet altijd het geval, dit hangt af van een aantal factoren. Zo zien we bij middellange huurperiodes, met huurperiodes rond 1 jaar, vaak dat het huurhuis bemeubeld is. Bij langere huurperiodes, 2 jaar of langer, huren huurders liever een woning of appartement waar geen meubels in zitten. Wij zien een verhouding waarbij ongeveer 30% van de door ons verhuurde woonruimtes ongemeubileerd is en de overige 70% gemeubileerd.

De woning moet in (zeer) schone staat en vrij van gebreken worden opgeleverd. Het belang van een goed onderhouden woning is van groot belang bij verhuur aan een expat. Zij betalen een degelijke huur en mogen in ruil daarvoor een goede service verwachten. Wij raden ook aan de woning vrij te maken van persoonlijke spullen en alles wat van sentimentele waarde is.

Ons advies aan de huurder is om de woning altijd in dezelfde staat op te leveren als bij het inchecken. De huurder is hiertoe verplicht volgens de huurovereenkomst. Ons inspectierapport zal ook eventuele verschillen van de check-in en check-out toestand kunnen aangeven.

Er zal worden vastgesteld of dit komt door slijtage of door nalatigheid. Over het algemeen wordt slijtage beschouwd als een kostenpost voor de verhuurder. Gebreken als gevolg van nalatigheid van de huurder zijn de verantwoordelijkheid voor hem. Alle kosten in verband met nalatigheid zullen worden afgetrokken van de borg.

Wij hanteren een vraagprijs exclusief gas, water, elektriciteit, tv, internet en lokale belastingen (AFV & Waterschapsbelasting zijn van toepassing op de huurder). Alle overige bedragen waaronder VVE, servicekosten, meubelhuur, OZV, Rioolheffing e.a. is inbegrepen in de vraagprijs.

Wij streven ernaar dat alle nutsvoorzieningen zoals gas, water, elektriciteit, tv en internet op naam van de huurder staan. Soms is dit echter niet mogelijk als een bedrijf bijvoorbeeld voor de werknemers huurt.

Wanneer dergelijke rekeningen moeten worden opgenomen, worden de nutsvoorzieningen in de huurovereenkomst gescheiden van de basishuur. Elk bedrag wordt dan gespecificeerd en herbekeken op basis van het werkelijke gebruik.

De verhuurder ontvangt als eigenaar belastingen zoals OZB en Rioolheffing. Dit blijft uw verantwoordelijkheid.

De huurder moet de AFV en Waterschapsbelasting rechtstreeks van de Gemeente en het Waternet ontvangen. Dit zal zijn verantwoordelijkheid zijn. Indien de verhuurder deze bedragen betaalt, zal de huurovereenkomst een artikel bevatten waarin hiernaar wordt verwezen en de passende actie die daarna moet worden ondernomen.

Meer informatie over de belastingtarieven van 2022 vindt u hier»

De huurovereenkomst en de opzegtermijn

Sinds 1 juli 2024 krijgen alle nieuwe huurders in principe meteen een vast contract. Alleen in een aantal specifieke situaties mag u iemand een huurcontract van bepaalde duur aanbieden

Bij tijdelijke contracten verschillen de opzegtermijnen voor huurders en die voor de verhuurder. Voor huurders geldt een opzegtermijn van minimaal een maand en maximaal drie maanden. Dit is afhankelijk van de betalingstermijn van de huur.

Dit betekent dat als de huur per maand wordt betaald, er een opzegtermijn geldt van één maand, gelijk aan de betalingstermijn. De bovengenoemde opzegtermijn geldt voor zelfstandige woonruimtes, maar ook voor onzelfstandige woonruimtes. Het is belangrijk dat wanneer er een minimum huurtermijn in het huurcontract staat, huurders huurbescherming krijgen. In dat geval kan de verhuurder niet zomaar de huurovereenkomst opzeggen.

De verhuurder moet 1 tot 3 maanden van tevoren de huurovereenkomst opzeggen, ook al staat er een definitieve einddatum in de huurovereenkomst. Anders wordt de huurovereenkomst automatisch verlengd en wordt het een huurovereenkomst met een vast contract.

Als verhuurder moet u zich aan de volgende regels houden als u een vast contract wil opzeggen:

  • De opzegging moet 3 maanden van tevoren worden meegedeeld. Een extra maand wordt toegevoegd voor elk jaar dat de huurder de woning huurt tot een maximum van 6 maanden.
  • De opzegging dient per aangetekende brief te gebeuren. Medehuurders moeten elk een brief ontvangen
  • De brief moet een wettelijk toegestane reden bevatten
  • De brief moet de huurder en medehuurder vragen schriftelijk te bevestigen of zij instemmen met de opzegging. De huurovereenkomst kan alleen worden opgezegd bij schriftelijke bevestiging

In het algemeen moeten de behoeften van de verhuurder zwaarder wegen dan die van de huurder om tot opzegging te komen en de huurder moet een passende alternatieve huisvesting krijgen. Indien de huurovereenkomst wordt beëindigd wegens renovatie of sloop, moet de verhuurder eventuele verhuiskosten betalen.

In dat geval kan de verhuurder na 6 weken naar de rechter stappen. De rechter zal zich uitspreken over de rechtmatigheid van de opzegging en een datum geven voor het ontruimen van de woning wanneer hij de verhuurder in het gelijk stelt.

De huurovereenkomst kan zonder opzegtermijn worden beëindigd als het gedrag van de huurder een opzegging rechtvaardigt. Daarvoor is het meestal nodig dat de huurder ofwel in gebreke blijft, een aantal maanden betalingsachterstand heeft, ernstige overlast veroorzaakt of zijn verplichtingen niet nakomt. In deze situatie kan de verhuurder zijn situatie voorleggen aan de rechter om te bepalen of een opzegging gerechtvaardigd is.

De huurovereenkomst loopt altijd door, ook als de woning wordt verkocht aan een nieuwe eigenaar. De nieuwe eigenaar moet ook de wettelijke regels voor opzegging respecteren.

Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.