
Het belangrijkste verschil tussen een tijdelijk contract van maximaal 2 jaar en een vast contract is de einddatum en de minimumtermijn.
Tijdelijke contracten hebben een bepaalde einddatum, dit kan wenselijk zijn om de vastgoedeigenaar toekomstige flexibiliteit te bieden. Terwijl een vast contract niet eindigt tenzij de huurder het contract opzegt. Maar alleen bij een vast contract heeft de verhuurder het recht om een minimumtermijn vast te stellen. Tijdens deze minimumperiode kan de huurder de huurovereenkomst niet opzeggen.
Als jij woningeigenaar bent, is het je vast niet ontgaan dat er in 2024 veel is veranderd op het gebied van huurrecht. De wijzigingen betreffen in het bijzonder tijdelijke huurcontracten (contract type B). Met de nieuwe Wet Vaste Huurcontracten wordt tijdelijke verhuur sterk aan banden gelegd en slechts onder een aantal voorwaarden toegestaan. Deze wet is op 1 juli 2024 in werking getreden.
Bij Zen Home Rentals onderscheiden wij drie verschillende huurcontracten; type A, B & C, die we hieronder zullen bespreken.
Contract Type A – Huurovereenkomst voor onbepaalde tijd
Huurovereenkomsten voor onbepaalde tijd zijn per 1 juli 2024 weer de standaard. In principe kan dit contract vanuit de verhuurder niet opgezegd worden. Wij hebben in onze contracten een initiële periode opgenomen. Gedurende deze periode (van bijvoorbeeld 1 of 2 jaar) kan ook de huurder het contract niet opzeggen. Dit kan een belangrijk voordeel zijn van contract type A. Zo heb je namelijk als verhuurder de zekerheid van huurinkomsten gedurende die periode en weet je zeker dat je, totdat deze periode afloopt, niet op zoek hoeft naar een nieuwe huurder.
Vaak wordt in het contract wel een diplomatenclausule voor de huurder opgenomen. Dit betekent dat de huurder tijdens de initiële periode wel recht heeft om de huur op te zeggen, als hij of zij meer dan 50 kilometer van de woning vandaan gaat werken. Na de initiële periode kan de huurder overigens opzeggen met een kalendermaand opzegtermijn.
Contract type A geeft jou als verhuurder dus niet de mogelijkheid de huur weer op te zeggen. Dit kan een probleem zijn als je de woning weer nodig hebt voor eigen gebruik, of de woning bijvoorbeeld wilt verkopen. Wil je niet te lang aan een huurder vastzitten? Dan adviseren wij te verhuren aan expats. Zij blijven over het algemeen maximaal een aantal jaren in Nederland. Zo weet je toch redelijk zeker dat jouw woning binnen afzienbare tijd weer vrij komt.
Contract Type B – Huurovereenkomst voor bepaalde tijd
Hoewel de nieuwe wetgeving de norm stelt dat huurcontracten voor onbepaalde tijd moeten zijn, zijn er dus voldoende uitzonderingen en bijzondere situaties waarin tijdelijke huurcontracten nog steeds mogelijk zijn.
1. In een aantal gevallen is het aanbieden van een tijdelijk huurcontract toegestaan, namelijk aan de volgende specifieke groepen huurders:
- (Internationale) studenten die tijdelijk voor hun studie in een andere plaats huren dan waar ze wonen;
Diegenen die:
- door werkzaamheden aan of renovatie van hun woning tijdelijk ergens anders wonen;
- kunnen aantonen dat ze uit een maatschappelijke opvang komen of verkeren in een sociale noodsituatie;
- een 2e of laatste kans krijgen nadat een eerder huurcontract is beëindigd, bijvoorbeeld door overlast;
tussen de 16 en 27 jaar zijn en de huurovereenkomst overnemen van hun overleden ouder/verzorger die de woning huurde; - gaan scheiden, aantoonbaar niet meer samenwonen met hun partner en tijdelijk een woning huren om dicht bij hun kind(eren) te wonen;
2. Verhuren kan via een vast huurcontract of een zogenaamd tussenhuurcontract. Dat laatste contract is bedoeld voor mensen die voor studie, werk of lange reis voor een bepaalde tijd in het buitenland verblijven en na afloop weer terugkeren in hun woning.
Contract Type C – Huurovereenkomst voor bepaalde tijd – Tussenhuur
Ga je voor een periode naar het buitenland voor werk, studie, of een lange reis en wil je daarom je woning verhuren? Weet je daarnaast zeker dat je bij terugkomst je woning weer zelf wilt betrekken? Dan zou dit zogenaamde tussenhuur contract een hele goede optie voor jou kunnen zijn. Een groot voordeel is dat bij dit contract niet de maximale huurperiode van 24 maanden geldt en het contract daarnaast eventueel verlengd kan worden met dezelfde huurder (zonder dat deze huurrechten opbouwt). Gedurende het initiële contract kunnen zowel huurder als verhuurder het contract niet vroegtijdig opzeggen. Als uitzondering kan ook hier voor de huurder een diplomatenclausule worden opgenomen. Dit voor het geval de huurder door werk genoodzaakt is eerder te vertrekken uit de woning.
Na een eventuele verlenging van het contract heeft de huurder vervolgens 1 kalendermaand opzegtermijn. Als verhuurder kan je na de afgesproken periode door middel van de opgenomen diplomatenclausule terugkeren in je woning. Bij een eventuele verlenging is er voor jou als verhuurder een opzegtermijn van tenminste 3 en maximaal 6 maanden (afhankelijk van het aantal jaren dat de huurder in de woning heeft gewoond). In alle gevallen geldt ook hier dat je de huurder tijdig moet informeren als je aan het einde van het (verlengde) contract wilt terugkeren in de woning.
De grote voordelen van het tussenhuurcontract zijn flexibiliteit in de duur en de mogelijkheid om het contract (meerdere malen) te verlengen. Dit is natuurlijk fijn als je nog niet zeker weet hoe lang je verblijf in het buitenland zal duren.
Dus welk verhuurcontract is voor jou het beste?
Met welk contract jij het beste je woning kan verhuren is totaal afhankelijk van jouw specifieke situatie. Misschien heb je op basis van bovenstaande informatie al een goed beeld van wat bij jou zou passen? Onderdeel van onze dienstverlening is het geven van een advies omtrent verhuurcontract toegespitst op jouw woning, wensen en situatie.
Meer info over: Leegstandwet» Woningwaarderingsstelsel»