Om een woning in goede conditie te houden is onderhoud noodzakelijk. Zeker bij een huurwoning.

Door het Rijk is daarom bepaald dat de verantwoordelijkheid van onderhoud aan een huurwoning wordt verdeeld onder de huurder en de verhuurder. Daarbij heeft het Rijk gesteld dat dagelijks, klein onderhoud moet worden uitgevoerd door de huurder en groot onderhoud door de verhuurder.

Klein onderhoud voor de huurder

Onder ‘klein onderhoud’ worden taken verstaan die door een huurder gemakkelijk kunnen worden uitgevoerd én die weinig kosten. Voorbeelden hiervan zijn schilderwerk van binnenmuren, het vastzetten van loszittende onderdelen, het oliën van scharnieren of het ontluchten van de cv-installatie. Alle zaken die vallen onder klein onderhoud en dus onder de verantwoordelijkheid van de huurder, zijn opgenomen in het ‘Besluit kleine herstellingen’. Ook dingen die door toedoen van de huurder kapot zijn gegaan moeten door de huurder zelf worden hersteld.

Groot onderhoud voor de verhuurder

Onderhoud dat lastiger is uit te voeren of veel kosten met zich meebrengt, komt automatisch voor de rekening van de verhuurder. Voorbeelden hiervan zijn het buitenschilderwerk, het onderhoud van inbouwapparatuur en het vervangen van de cv-ketel. Het gaat hierbij niet alleen om reparaties van zaken die stuk zijn, maar ook om werkzaamheden om de woning in een goede staat te houden. Denk aan het verven van de tuinschutting voor er houtrot optreedt.

Onderhoud en gebreken

Als het op gebreken aan komt, staat een huurder sterk. Er zijn slechts een paar uitzonderingen waarbij je als verhuurder niet verantwoordelijk bent voor het oplossen van een gebrek. Als een gebrek onmogelijk kan worden verholpen of wanneer de kosten dusdanig hoog zijn, kan niet van een verhuurder worden verlangd dat hij overgaat tot herstel. Wanneer dat precies het geval is, verschilt per gebrek. Als huurder en verhuurder er onderling niet uitkomen, kan het juridisch loket mogelijk advies geven.

Als verhuurder ben je niet automatisch verantwoordelijk voor alle gebreken die ontstaan. Er zijn een paar gevallen waarin de aansprakelijkheid bij de huurder ligt. Als deze kleine herstellingen te laat of helemaal niet laat uitvoeren, is de huurder aansprakelijk voor de schade die hierdoor ontstaat. Dat geldt ook wanneer een gebrek te laat gemeld wordt aan de verhuurder. Een huurder heeft namelijk kikplicht: de verplichting om een gebrek aan een verhuurder te melden. Gebeurt dit niet en ontstaat er daarna schade, dan is de huurder verantwoordelijk. Schade die door de huurder zelf wordt veroorzaakt, is ook voor rekening van de huurder.